Aký je rozdiel medzi prírodnou a konvenčnou syntetickou kozmetikou?

Prírodná či syntetická? Akú kozmetiku si vybrať? A aký je v nich vôbec rozdiel?

Ľudia sú rozdelení na dva tábory. Jedny milujú prírodnú kozmetiku a druhí zase nevedia dopustiť na tú syntetickú.

V čom sa ale odlišujú?

Prírodná kozmetika – podľa správnosti by malo ísť o prírodné produkty starostlivosti o pleť, ktoré neobsahujú žiadne synteticky vytvorené zložky. Vo všeobecnosti, teda ide o látky, ktoré sa nachádzajú výlučne v prírode – prevažne rastlinné oleje, maslá, minerály a voda. 

Syntetická kozmetika – zahŕňa produkty, ktoré obsahujú zložky vytvorené a spracované v laboratóriách – čo znamená, že receptúry sú vyrobené s použitím chemických zlúčenín, a teda ide o chemické kópie prírodných ingrediencií. Napríklad kyselina hyalurónová sa buď vytvára z prírodných zdrojov alebo je vytvorená v laboratóriu, čím vznikne úplne rovnaká syntetická prísada. Väčšina syntetických zložiek pochádza z rôznych zdrojov, ako je napríklad ropa a petrochemické produkty. 

Čisto prírodná kozmetika, by teda mala obsahovať iba látky získané z prírody. Takáto kozmetika, by ale bola zložená len čisto z rastlinných olejov, masiel, čistej vody (nie kvetových vôd) a macerátov. Preto nikde nenájdete žiadnu prírodnú kozmetiku, ktorá by obsahovala len tieto zložky. Vždy obsahuje látky, ktoré síce pochádzajú z prírody, ale sú laboratórnou technikou spracované pomocou najnovších biotechnológií (Biotechnológia je technológia založená na kombinácii biológie a chémie, ktorá sa používa na vývoj produktov, ktoré pomáhajú zlepšovať životy), ako napríklad fermentácia, lyofilizácia, sušenie, filtrácia, destilácia, extrakcia rôznymi metódami a inými rôznymi modernými technikami na získavanie, čo najkvalitnejších prírodných zložiek, s čo najväčším počtom účinných látok. Takýmto látkam sa hovorí zelená chémia. Je vybraná z prírodných zdrojov, ale je spracovaná najnovšími metódami tak, aby sa vytvorila čo najkvalitnejšia, najčistejšia a najviac účinnejšia látka. Takéto látky, sú napríklad aj CO2 rastlinné extrakty, ktoré obsahuje aj prírodná kozmetika Barbora Lori.

Kyselina hyalurónová sa napríklad často extrahuje zo sladkých zemiakov v laboratóriu, zatiaľ čo kyselina salicylová, jedna z najlepších zložiek na akné, sa laboratórne extrahuje z vŕbovej kôry.

  prírodná vs. syntetická kozmetika

Sú to napríklad aj konzervanty.

Ako vieme pri emulziách/krémoch treba použiť konzervačnú látku, pretože sa produkt môže pokaziť a spôsobiť tak veľmi závažné problémy s pleťou. Tu sa treba riadiť, či tie látky sú tiež odvodené z prírodných zdrojov alebo ide len o chemickú zlúčeninu. Napríklad v prírodnej kozmetike Barbora Lori nájdete ako konzervant probiotikum Lactobacillus ferment, ktorý vzniká fermentáciou mikroorganizmu Lactobacillus. Táto látka vzniká pri fermentovaní produktov, ako napríklad kyslá kapusta alebo kimchi (kórejská kvasená zelenina), kde na základe kvasenia zakonzervuje produkt. Je to jedinečná látka, pretože okrem toho, že je to konzervačná látka má aj hydratačnú funkciu, ktorej výsledky môžete vidieť už po 24 hodinách. Viac o tejto látke sa môžete dočítať tu prírodný konzervant-probiotikum lactobacillus ferment

Ďalšia látka, ktorú používame na zabíjanie zlých baktérií v produkte v prírodnej kozmetike Barbora Lori je napríklad látka NATICIDE. Jedná sa o zlúčeniny esenciálnych olejov. Je označovaná pod názvom PARFUM, ale neobsahuje žiadne alergény, a preto je vhodný aj pre veľmi citlivú pokožku. Znova je to látka, ktorá sa vytvára najnovšími modernými technológiami z prírodných látok. Na trhu existuje viacero takýchto látok, ktoré sú konzervanty, ale sú odvodené z prírodných zdrojov.

"Najnovší výskum kožného mikrobiómu naznačuje, že niektoré syntetické konzervačné látky narúšajú rovnováhu zdravého kožného mikrobiómu, čo časom vedie k podráždeniu a citlivosti pokožky. Taktiež môžu spôsobiť aj rôzne zdravotné problémy."

prírodé zložky v prírodnej kozmetike

Syntetické látky nie sú vždy škodlivé.

Potom sú to napríklad látky, ktoré sa síce vyrábajú synteticky, ale prirodzene sa nachádzajú v prírode. Z prírodných zdrojov ich ale nemožno v takom veľkom množstve získať. Sú to napríklad rôzne vitamíny ako vitamín C, vitamín A a vitamín E, ktoré sú vytvorené v potravinárskej kvalite a ktoré sa bežne používajú v doplnkoch stravy, nakoľko naše odporúčané denné množstvo týchto vitamínov je problém získať čisto len zo stravy. Preto ich dopĺňame takouto formou. Tak aj tie sa využívajú v prírodnej kozmetike, nakoľko ich účinky pre pleť majú neopísateľne úžasné účinky.

V syntetickej kozmetike sa využívajú ale aj rôzne škodlivé látky, o ktorých sa dozviete tu: Škodlivé a nebezpečné látky v kozmetike. Ktoré to sú?

Pojem „prírodný“ nie je nikým regulovaný.

A nakoľko pojem „prírodný“ nie je nikým regulovaný ani spoločnošťou EMA (Európska agentúra pre lieky) a dokonca, ani FDA (Správa potravín a liečiv v USA), tak ho môže použiť každý predajca pre svoje produkty. To znamená, že neexistujú žiadne presné podmienky alebo kritériá pre názov „prírodný" a predajca môže použiť pojem „prírodný" aj pri svojich produktoch, aj keď prírodné látky obsahuje len časť produktu. 

A ako často spomínam, že marketing je u niektorých ľudí dôležitejší než ľudské zdravie, tak niektorí výrobcovia nemajú žiadny problém označiť produkt ako "prírodný" aj keď sa v produkte nachádzajú škodlivé syntetické zložky a len malé množstvo prírodných látok. Preto treba vždy čítať zloženie → INCI, INGREDIENTS, ktoré musí obsahovať každý jeden oficiálne schválený produkt na trhu. Treba si názov látky napísať do googlu a ten Vám vyhľadá, o ktorú zložku sa jedná. Horšie je to s označením PARFUM/FRAGRANCE/AROMA, pod ktoré spadá cez 3500 látok a výrobca nemusí označovať o akú vôňu sa jedná, lebo je to považované za obchodné tajomstvo výrobcu. Keď výrobca neuvádza o akú vôňu sa jedná alebo nemá pri tomto označení napísané, že sa jedná o prírodné arómy je lepšie sa takýmto produktom vyhnúť.

Teraz sa pozrieme aj na inú stránku prírodných látok. To, že zložka pochádza z prírody neznamená, že je vo svojej podstate bezpečná alebo dokonca účinná. V skutočnosti existuje veľa prírodných zložiek, ktoré by ste vo svojej starostlivosti o pleť nechceli. Je to napríklad kyanid. Je jednou z najsmrteľnejších chemikálií a jeho malé stopy môžete nájsť v kôstkach broskýň a jadierok jabĺk. V starostlivosti o pleť však tiež nie je bezpečný. Preto môžeme ďakovať modernej vede, že v dnešnej dobe máme veľa znalostí ohľadne chemických látok, ako napríklad takýchto spolu s rádioaktívnou látkou rádium, ktorá sa v minulom storočí bežne používala v kozmetických produktoch a kozmetických procedúrach.

Kozmetika s obsahom rádia. Nebezpečná kozmetikaNebezpečné kozmetické procedúry s obsahom rádia

My sme zástancom prírodných látok alebo látok odvodených z prírody, ktoré sú biotechnológiou spracované na tie najkvalitnejšie látky, ktoré možno momentálne na trhu dostať. Je to najmä kvôli tomu, že väčšina prírodných látok ma malú molekulovú hmotnosť, a teda prejdú hlbšie do pokožky na rozdiel od väčšiny syntetických zložiek, ktoré môžu sedieť na bunkovej úrovni pokožky a spôsobiť kožné problémy, ako je podráždenie, upchávanie a mnohé ďalšie infekčné účinky.

Látky, ktoré môžu podráždiť pokožku sú napríklad syntetické agresívne konzervanty, ale aj prírodné látky, ako napríklad esenciálne oleje, ktoré obsahujú alergény. Tie prechádzajú hlbšie do pokožky, kde následne vznikne podráždenie. Preto sme o krok napred a v našich produktoch Barbora Lori sme použili CO2 extrakty namiesto esenciálnych olejov. Sú to tie najčistejšie a najekologickejšie extrakty, ktoré sa momentálne na trhu nachádzajú a nedráždia pokožku. Teda sú vhodné aj pre veľmi citlivú pleť. Viac o tom prečo sú tieto extrakty lepšie než esenciálne oleje sa dozviete tu: Prečo sú CO2 extrakty lepšie než esenciálne oleje?

Aj syntetická kozmetika má svojich zástancov a my tomu úplne rozumieme. Z jedného pohľadu sa môže niekomu zdať aj udržateľnejšou, nakoľko syntetické konzervanty sú veľmi agresívne, a teda produkt vydrží veľmi dlho (3-5 rokov od výroby), a teda obal z produktu tak skoro nevyhodíte. Čo je ale pravda je to, že takéto produkty nájdete 99% v plastovom obale, ktorý je problém zrecyklovať. Takže udržateľnosť sa tu vylučuje. 
Každopádne vždy hovoríme, že pokiaľ ste s niečim spokojný a nevytvára Vám to žiadny problém používajte to, čo Vám vyhovuje. Či je to prírodná alebo syntetická kozmetika.

Treba si ale uvedomiť, že keď niekto vyhľadáva čisto prírodný produkt, tak produkt bude zložený len z olejov, masiel a vody. A preto, ako v celom v živote aj tu platí "Zlatá stredná cesta". Nakoľko chceme mať tie najlepšie účinky z kozmetických produktov musíme kombinovať čisto prírodné látky, ako oleje a maslá so zložkami, ako sú rastlinné extrakty, kvetové vody a konzervanty, ktoré sú vytvorené najmodernejšími biotechnológiami, a vitamínmi, ktoré sú vytvorené synteticky, aby vznikol ten najkvalitnejší produkt a Vy ste si mohli užívať kombináciu týchto úžasných účinkov na Vašu pokožku. Hovorí sa tomu zelená chémia a dáva iný rozmer účinkom v kozmetike. Dokáže odvodiť látku z prírodných zdrojov, o ktorej by sme si ešte pred pár rokmi ani nevedeli predstaviť, že by nám mohla spôsobovať také skrášľujúce účinky na pleť ako dnes.

https://www.ctpa.org.uk/resources-claims

https://www.products.pcc.eu/en/blog/raw-materials-for-the-production-of-natural-cosmetics/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32492262/

https://www.ewg.org/news-insights/news/common-preservative-personal-care-products-linked-breast-cancer

 Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori