Prečo sú CO2 extrakty lepšie než esenciálne oleje?

 V produktoch BARBORA LORI používame namiesto esenciálnych olejov len kvalitné CO2 extrakty.

A prečo? To sa dozviete v tomto článku. :) 

prírodné ingrediencie

 Čo sú teda tieto CO2 extrakty, ktoré sú použité v produktoch BARBORA LORI?

CO2 extrakty sa získavajú vysokotlakovou extrakciou oxidom uhličitým, vďaka čomu vzniká jedna z najčistejších esencií na trhu, pretože proces extrakcie nepresiahne 50 ̊C, čím sa zachovávajú látky citlivé na teplo a taktiež oproti esenciálnym olejom neobsahujú nežiadúce látky, ako zbytky rozpúšťadiel, anorganické solí či ťažké kovy, pretože nie sú v CO2 rozpustné. Rovnako tak aj látky citlivé na oxidáciu ostávajú nedotknuté. Vzniká tak extrakt, ktorý má výrazne vyššiu koncentráciu účinných látok než esenciálny olej, s dlhšou životnosťou a výrazne nižšou mierou použitia. Spomínaný proces extrakcie je čistejší a teda šetrnejší k životnému prostrediu. Výsledný extrakt má hustejšiu pastovitú konzistenciu, výraznú farbu a vôňu bližšie k prírodnej rastline než esenciálny olej destilovaný parou.

 Ako celý proces CO2 extrakcie funguje?

Extrakcia CO2 je technika, ktorá zmrazuje a stláča oxid uhličitý do jeho superkritického stavu, potom vedie studený skvapalnený plyn CO2 cez rastlinu, čím sa všetky prvky rozpustné v olejoch a vo vode vytiahnu z rastlinného materiálu do zberných nádob. Metóda nezanecháva žiadne zvyšky a vytvára vysoko účinný olej (CO2 olej), ktorý možno použiť mnohými spôsobmi.

Pomocou špeciálneho vybavenia môžete plynný CO2 zmeniť na kvapalinu zvýšením tlaku a udržiavaním teploty pod -56°C. Odtiaľ sa pomaly zvyšuje tlak a teplota CO2. Keď zvýšite teplotu a tlak kvapalného CO2, kvapalina sa stane superkritickou, čo znamená, že môže súčasne prijať vlastnosti uprostred medzi kvapalinou a plynom. Práve tento hybrid tekutina/plyn sa používa ako rozpúšťadlo na extrakciu všetkých rastlinných zlúčenín.

Zníženie tlaku na CO2 po dokončení procesu extrakcie umožňuje, aby sa molekuly kvapalného CO2 premenili späť na plyn a odparili sa, pričom v extrakte nezostanú žiadne zvyšky CO2. To sa dosiahne jednoducho tak, že sa extrakt nechá vonku pri izbovej teplote.


prírodné ingrediencie v prírodnej kozmetike

Výroba CO2 extraktov je ekologickejšia než výroba iných extraktov a esenciálnych olejov.

Extrakcia CO2 je bezpečná, čistá a vysoko všestranná metóda extrakcie rastlín. Extrakcia CO2 znamená minimálne extrakčné časy, vyššie výťažky a nižšiu spotrebu energie, čo z nej robí ekologickejšiu alternatívu k iným priemyselným metódam extrakcie rozpúšťadlom. Neprítomnosť potenciálne škodlivých rozpúšťadiel pri extrakcii C02 znamená, že neznečisťuje ani ľudské telo, ani životné prostredie.

Je to tiež bezpečnejšia metóda extrakcie, pretože pri výrobe nie sú zahrnuté žiadne horľavé petrochemické látky, čím sa odstraňuje nebezpečenstvo výbuchov z procesu extrakcie CO2, ako aj potenciálne škodlivé častice butánu na báze ropy z konečného, veľmi jemného, koncentrovaného botanického extraktu. 

Hlavné výhody CO₂ extraktov:

  •  Extrakcie prebiehajú pri nižších teplotách ako destilácia vodnou parou, takže sa nezničia jemnejšie rastlinné zložky
  •  Oxid uhličitý je netoxický, bez zápachu a ľahko sa odstraňuje z extrahovaného oleja
  •  Kvalitný veľmi účinný finálny extrakt 
  •  Sú stabilnejšie s dlhou životnosťou
  •  Neobsahujú žiadne sacharidy, anorganické soli, bielkoviny, alergény alebo choroboplodné zárodky
  •  Neobsahujú ťažké kovy
  •  Ekologické riešenie

 

Samozrejme netreba zanevrieť ani na esenciálne oleje, hrajú výbornú úlohu v oblasti aromaterapie.

Čo sa ale týka ich použitia v kozmetike, ja zastávam názor, že keď máme možnosť použiť kvalitnejšie a hlavne účinnejšie zložky pre našu pokožku, ktoré sú zároveň aj ekologickejšie, tak je to pre mňa NUMBER 1.

CO2 extrakty sú teda kvalitnejšie a účinnejšie než esenciálne oleje a ich úžasné účinky môžete vidieť na svojej pokožke po použití produktov BARBORA LORI ♥

Zdroje: 

https://hermitageoils.com/product-category/co2-extracts/

https://aromantic.co.uk/blogs/aromantic-blog/guide-to-botanical-co2-extracts

https://www.handymade.cz/co2-extrakty-a-ich-pouzitie/

 

Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori