Prírodný konzervant-probiotikum Lactobacillus Ferment

Na začiatok si povieme čo sú to vlastne konzervanty a či sú vôbec potrebné v kozmetických produktoch.
 
 
Konzervanty sú látky, ktoré zabraňujú množeniu baktérií, kvasiniek, húb a plesní tým, že narúšajú bunky a spóry, kde klíčia, a tak znemožňujú ich rast. Ochraňujú nie len produkt ale aj Vás.
Sú nevyhnutnou súčasťou produktov, ktoré obsahujú vodu, nielen čistú, ale aj suroviny na vodnej báze, ako sú napríklad hydroláty alebo rastlinné gély.
 
Pokiaľ vyrábate emulzie/krémy s olejmi a vodou musíte použiť konzervant, inak sa Vám krém pokazí. V takejto emulzií v ktorej sa nachádza voda, vzniká väčšie množstvo nežiadúcich mikroorganizmov a teda aj rýchlejšia kazivosť. Každý produkt s obsahom vody musí byť konzervovaný. Či už klasickým konzervantom alebo inou látkou, ktorá má konzervačný účinok. Produkty bez obsahu vody stačí konzervovať len látkou, ktorá nemusí byť konzervant, ale má konzervačné vlastnosti.
 
Aj keď niektorý výrobcovia uvádzajú na produkty "bez konzervantov" aj tak produkty musia obsahovať látky, ktoré majú konzervačný účinok, ale neradia sa do skupiny konzervantov a teda ich nemusia výrobcovia uviesť. 
 
V produktoch BARBORA LORI nájdete tiež prírodné látky, ktoré sa nezaraďujú medzi konzervanty, ale pomáhajú ochraňovať (konzervovať) produkt a tak isto aj Vás. Sú to napríklad CO2 extrakt Rozmarín a antimikrobionálne činidlo NATICIDE, ktoré sa vyrába zo zlúčenín esenciálnych olejov. Nájdete ho v tabuľke pod označením "parfum".
 
probiotiká v prírodnej kozmetike
 
Do produktov BARBORA LORI som vybrala JEDINEČNÝ čisto prírodný konzervant Lactobacillus Ferment, ktorý je zároveň aj probiotikum. Ako jediná prírodná kozmetika vyrábaná na Slovensku obsahuje toto prírodné probiotikum v každom jednom produkte Barbora Lori.
 
Lactobacillus Ferment je účinná zložka na báze probiotík, vytvorená fermentáciou mikroorganizmu Lactobacillus v definovanom rastovom štádiu. Je jedným z druhov mikroorganizmov používaných na výrobu fermentovaných produktov, ako je kimchi (kórejská kvasená zelenina) a kyslá kapusta. Patrí medzi členov rodiny baktérií mliečneho kvasenia. Je schopný obmedziť rast nežiadúcich mikroorganizmov okyslením svojho prostredia. Lactobacillus však produkuje aj nové antimikrobiálne látky peptidy, známe ako bakteriocíny, ktoré sú schopné poskytnúť široké spektrum antimikrobiálnej ochrany.
 
Táto látka nie len že obmedzuje rast nežiadúcich mikroorganizmov a je vhodný aj pre citlivú pleť, ale má aj silnú hydratačnú funkciu! Pri vykonanej štúdií in vivo porovnávali pokožku pri použití krémového základu a pokožku pri použití krému s obsahom látky Lactobacillus Ferment. Ako dokazuje štvortýždňová štúdia pri porovnaní so základným krémom, krém s obsahom Lactobacillus Ferment zlepšil hydratáciu pokožky už po 24 hodinách o 14,38 % a po štyroch týždňoch až o 25,00 %. Účinky Lactobacillus Ferment pri porovnaní s kožou, na ktorej nebol nanesený základný krém a nebola vôbec ošetrovaná, boli úžasné. Úroveň hydratácie sa zlepšila už po 24 hodinách o 42,42 % a po štyroch týždňoch o 63 %! 
 
Štúdia in vivo bola vykonaná počas obdobia štyroch týždňov, aby sa vyhodnotili výhody zvlhčovania látky Lactobacillus Ferment.
Štúdie sa zúčastnilo 10 mužov a žien vo veku 23-45 rokov. Výsledky naznačujú, že táto látka je schopná výrazne zvýšiť zvlhčenie v porovnaní so základným krémom. Výsledky z tejto štúdie sú znázornené na obrázku nižšie.
 
lactobacillus ferment-test hydratácie
 
Aj keď sú všetky moje produkty chránené rôznymi prírodnými látkami, ktoré majú konzervačný účinok, stále ide o prírodnú kozmetiku, ktorá je citlivejšia, háklivejšia a náchylnejšia k tvorbe nežiadúcich mikroorganizmov. Prírodné konzervanty nie sú až také silné ako syntetické chemické konzervanty. Preto treba mať na pamäti, že prírodnú kozmetiku nanášame iba čistými, umytými a suchými rukami. :)
 
Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori