Ako sa starať o pokožku v zimných mesiacoch?

 hydratovať, hydratovať, hydratovať

Hydratovať pokožku by sme mali počas celého roka. Najviac však v zime. V zimných mesiacoch môže byť každá pokožka veľmi suchá. Áno, pri nesprávnej starostlivosti aj tá mastnejšia. V zime môžeme pociťovať našu pokožku citlivejšiu, môže byť začervenaná, podráždená, suchá a môžu sa na nej vyskytnúť šupinky, prasklinky a pocit napnutia.

Mráz, chlad, sneh a časté striedanie miestností s rôznymi teplotnými rozdielmi. Striedanie tepla a zimy našu pokožku stresuje a suchý vzduch z teplých miestností vyťahuje z nej vodu. Preto je veľmi dôležité vodu pokožke dopĺňať a starostlivo ju hydratovať, a ochraňovať ju.

organická kozmetika - cez zimu

ZIMNÁ RUTINA

KROK 1: JEMNE VYČISTITE PLEŤ

Začnite každú svoju rutinu jemným čistením. Počas zimy je dôležité zabezpečiť, aby žiadny z vašich produktov Vám nevysušoval pokožku (vrátane čistiaceho produktu). Rozhodnite sa pre jemný čistiaci produkt s nižším PH, aby Vám veľmi nerozhádzal Váš mikrobióm na pokožke. Pokožka je cez zimu už aj tak viac v strese a používanie agresívneho čistiaceho produktu ju môže ešte viac rozhodiť. 

Na čistenie doporučujeme veľmi jemné čistiace mlieko BARBORA LORI. Má PH podobné Vašej pleti a veľmi šetrne čistí pokožku. Obsahuje organický CO2 extrakt z ALOE VERA, ktorý pokožku upokojí a hydratuje.

Čistiace mlieko na tvár

čistiace mlieko

KROK 2: TONIZÁCIA

Pokiaľ je Vaša pokožka zo zimy začervenaná a podráždená, treba po každom vyčistení naniesť tonikum. Tonikum vráti mikrobióm pokožky naspäť do harmónie. Dočistí ju, upokojí, stiahne začervenanie a pripraví ju na ďalší krok. 

Doporučujeme Upokojujúce a hydratačné tonikum BARBORA LORI. Obsahuje probiotikum, prebiotikum a rastlinný sacharidový izomerát, vďaka čomu odstraňuje šupinatenie na pokožke. Vašu pokožku ukľudní a navyše aj hydratuje.

Upokojujúce a hydratačné tonikum

 Upokojujúce a hydratačné tonikum

KROK 3: SÉRUM

Ďalším krokom sú séra. V tomto období si môže nie len tá suchá, ale aj tá mastnejšia pokožka dopriať olejové séra, aby bola naša rutina bohatšia a hutnejšia. Olejové séra našej pokožke dodajú výživu, ktorú pokožka pri strese zo zimy stráca. Vrátia jej naspäť farbu, sviežosť, regenerujú ju a udržujú ju zdravú.

KROK 4: HYDRATAČNÝ KRÉM

Pokiaľ ste boli zvyknutý cez letné mesiace používať gél namiesto krému, tak teraz je čas zmeniť to.

V týchto mesiacoch by vo Vašej starostlivosti nemal chýbať Hydratačný krém, ako úplný základ v starostlivosti o pokožku v zime. Dodá Vašej pleti hydratáciu, ktorú Vám suchý vzduch z miestností alebo mráz uberá. Hydratačné krémy majú hustejšie zloženie a vytvárajú ochrannú bariéru, ktorá uzamkne hydratáciu a tak zabráni vysušeniu pokožky.

Doporučujeme vybrať Ultra hydratačný nočný krém BARBORA LORI podľa Vášho typu pleti. Obsahuje Cupuacu maslo, kyselinu Hyalurónovú v dvoch druhoch (nízkomolekulovú a vysokomolekulovú) a probiotikum Lactobacillus. Táto trojkombinácia zaručuje nočnému krému Ultra hydratačnú schopnosť a pomáha uzamknúť a udržať hydratáciu v pokožke.

Ultra hydratačný nočný krém pre zmiešanú a mastnú pleť s dvoma druhmi kyseliny hyalurónovej

Ultra hydratačný nočný krém proti vráskam pre suchú aj zrelšiu pleť

Ultra hydratačný nočný krém s trojtým protivráskovým komplexom pre zrelšiu pokožku 45+

Ultra hydratačný nočný krém

KROK 5: POUŽÍVAŤ DENNÝ KRÉM

Ďalší dôležitý krok v starostlivosti o pokožku v týchto mesiacoch a predchádzanie nepríjemným pocitom zo zimy na pokožke je denná starostlivosť. Ani na tú netreba zabúdať. Denný krém našu pokožku ochraňuje pred vonkajšími environmentálnymi faktormi, ako je napríklad vietor a chlad, a zabraňuje narušeniu našej ochrannej kožnej bariéry. Ochraňuje pokožku pred podráždením a začervenaním. Pri používaní denného krému nebude Vaša pokožka v takom veľkom strese zo zimy a vďaka tomu sa spomalí aj vznik skorších vrások.

Doporučujeme vybrať Ochranný denný krém BARBORA LORI podľa Vášho typu pleti. Oba denné krémy obsahujú extrakt z Nechtíka, ktorý sťahuje začervenanie a ochraňuje pokožku.

Ochranný denný krém pre zmiešanú a mastnú pleť - aj na akné

Ochranný denný krém pre suchú aj zrelšiu pleť - s liftingovým účinkom

Ultra hydratačný nočný krém

 

Najčastejšie chyby v starostlivosti o pleť v zimných mesiacoch:

  • Nepoužívanie Hydratačného krému - Hydratácia je v zimnom období číslo 1. Bez nej bude Vaša pokožka suchá, začervenaná a môžu vzniknúť šupinky.
  • Používanie len olejových produktov na pokožku- Oleje sú skvelé pokiaľ ich doplníte krémom, alebo iným produktom na báze vody. POZOR: Dlhodobé samostatné používanie oleja na pokožku môže pokožku ešte viac vysušiť a rozhádzať jej funkciu. Oleje nemajú žiadnu hydratačnú funkciu na pleti. Dokážu udržať a uzamknúť hydratáciu, pokiaľ sa nakombinujú s hydratačným krémom, alebo s iným hydratačným produktom na báze vody. 
  • Nepoužívanie denného krému - Nepoužívanie denného krému Vám môže poškodiť pokožku a privodiť vznik skorších vrások.
  • Umývanie v horúcej vode - Horúca voda veľmi odmasťuje pokožku a preto môže zostať veľmi suchá. Preto treba pokožku opláchnuť vždy vo vlažnej vode.
  • Používanie veľmi agresívneho čistiaceho produktu - Agresívny čistiaci produkt môže rozhádzať ešte viac Vašu pokožku a privodiť suchosť až napnutie pokožky. Treba zvoliť veľmi jemný čistiaci produkt, najlepšie čistiace mlieko.
  • Používanie produktov s alkoholom - Pokožka cez zimu môže byť viac citlivejšia a podráždená, a produkty s alkoholom by jej mohli ešte viac uškodiť. Vyhnite sa takýmto produktom. 

Starostlivosť o pokožku v zime

Nemali by sme zabúdať ani na starostlivosť o pokožku na rukách. 

Pokožka na tvári a na rukách je najčastejšie namáhaná, pretože tvár si cez zimu celú nezakrývame, a na rukách občas zabúdame nosiť rukavice. Preto by sme rukám mali venovať tiež veľkú pozornosť v týchto chladných mesiacoch a kúpiť si kvalitný krém, ktorý nám zmäkčí pokožku, vyživí a taktiež hydratuje. Je potrebné ruky natierať viackrát denne, pretože pri každom umytí rúk pokožka stráca svoju ochrannú bariéru, a teda aj vodu. Horúca voda veľmi odmasťuje a preto aj pokožke na rukách treba dopriať hydratáciu. Vtedy budú Vaše ruky spokojné, jemné a nebudú praskať.

Krásne pery v zime?

Pri správnej starostlivosti určite áno!

Pery sú v zimných mesiacoch veľmi náchylné na suchosť a popraskanie. Je to preto, že pokožka na našich perách je obzvlášť tenká, a pri vystavení vetru, a chladu sa môže ľahko dehydratovať. Preto im, tak ako pleti a rukám treba dopriať bohatú starostlivosť. Pery treba dôkladne a často počas dňa natierať. Ideálne naniesť balzam na pery aj na noc. Pery budú mať dostatočnú ochranu, výživu a nenaruší sa tak ich ochranná bariéra, a Vy budete mať krásne a zdravé pery.

Pokiaľ sa Vám ale vytvoria šupinky na perách použite jednoduchý, ale účinný veľmi jemný peeling.

Použite med spolu s cukrom ako jemný peeling, ktorý vám pomôže zbaviť sa suchej šupinatej pokožky na perách. Navlhčite handričku alebo tampón, a priložte ju na pery na niekoľko minút, aby ste pomohli zmäkčiť pokožku. Potom zmiešajte 1 čajovú lyžičku medu a 1 čajovú lyžičku cukru (použite med od miestneho včelára a podporte tak miestny trh). Naneste tenkú vrstvu tohto lahodného peelingu na pery a jemne vmasírujte zmes do pier krúživými pohybmi. Kľudne si peeling nechajte na perách aj pár minút pôsobiť a nakoniec peeling zmyte vlažnou vodou. 

 

Zima je veľmi krásne obdobie. Príroda vyzerá ako maľovaná a niekedy sa cítime ako v rozprávke. Je ale veľmi náročná pre našu pokožku. Nezanedbajte starostlivosť o ňu v týchto chladných mesiacoch. Poďakuje sa Vám krásou a spomalením tvorby nových vrások.

 

Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori