Vitamín A (retinoid-retinylpalmitát)

Vitamíny sú pre naše telo mimoriadne dôležité. Podporujú imunitný systém, pôsobia preventívne proti ochoreniam, sú nevyhnutné na zbavovanie sa tela škodlivín a spomaľujú prejavy staroby.

Zabezpečujú správne fungovanie celého nášho tela. Ich nedostatok sa prejavuje rôznymi zdravotnými problémami a preto je ich dopĺňanie nevyhnutné. 

Veľmi podstatnú úlohu zohrávajú aj v produktoch, ktoré na pokožku aplikujeme. Podporujú zdravie celej pokožky, dodávajú jej vitalitu, zdravú farbu a pružnosť.


vitamín A, retinoid, retinol, vitamín krásy

Čo je Vitamín A? (Retinoidy)

Vitamín A patri spolu s vitamínmi C a E, medzi najčastejšie používané vitamíny v kozmetike. Sú to veľmi silné antioxidanty, ktoré posilňujú a ochraňujú našu pokožku.

Kyselina retinová je najaktívnejšou biologickou formou vitamínu A a retinylpalmitát (retinoid), ktorý sa nachádza v produkte Ultra hydratačný nočný krém s trojtým protivráskovým komplexom pre zrelšiu pokožku po 45 roku je hlavnou zásobnou formou vitamínu A v koži. Podľa výskumov môže vitamín A preniknúť do hlbšej vrstvy (stratum corneum) pokožky a dermis, kde sa premieňa na kyselinu retinovú. Táto látka podporuje obnovu buniek a zabraňuje rozpadu kolagénu (bielkoviny zodpovednej za pružnosť pokožky). Tým bojuje proti novým vráskam a redukuje vzniknuté vrásky.

Retinyl palmitát je kombinácia čistého retinolu (Vitamín A) a kyseliny palmitovej. Je najbežnejšou formou vitamínu A. Nájdeme ho ako prirodzenú súčasť ľudského tela, ktorá sa normálne nachádza v pečeni. Nachádza sa aj v pečeni rýb ako halibut, treska, žraloky a v rastlinách, ktoré obsahujú beta-karotén, prekurzor vitamínu A. Retinyl palmitát tvorí asi 80% vitamínu A nachádzajúceho sa v koži.

Účinky Vitamínu A sa skúmajú už od 80. rokov 20. storočia. Rôzne vedecké aj klinické štúdie dokázali silnú protivráskovú funkciu tejto aktívnej látky.

Dve z mnoho vykonaných štúdií nájdete tu:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12023

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17515510/

Citácia zo štúdie:

"Závery: Lokálny retinoid zlepšuje jemné vrásky spojené s prirodzeným starnutím. Významná indukcia glykozaminoglykánu, o ktorom je známe, že zadržiava značné množstvo vody, a zvýšená produkcia kolagénu sú s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné za vyhladenie vrások."

Účinky Vitamínu A (Retinoidov):

  • výrazná aktivita proti starnutiu a proti vráskam
  • omladzujúci a vyživujúci pre pokožku
  • môže zlepšiť vzhľad starnutej, suchej, UV poškodenej a nečistej pokožky
  • pomáha redukovať výskyt jemných liniek a vrások
  • zlepšuje celkový vzhľad a textúru pokožky
  • podporuje tvorbu kolagénu a elastínu
  • pomáha udržiavať elasticitu pokožky
  • stimuluje rast buniek, normalizuje delenie buniek

prírodná, organická krása

Starnutie pokožky je ovplyvnené niekoľkými faktormi ako zlá životospráva, nedostatočné a nekvalitné čistenie pleti, UV žiarenie a stres.

Všetky faktory spoločne pôsobia na zmenu štruktúry, funkcie a vzhľadu pokožky. Slnečné UV žiarenie je však nepochybne jediným hlavným faktorom zodpovedným za starnutie pokožky. Jediný spôsob ako odvrátiť rýchle starnutie pokožky, aj keď je občas vystavená slnku, je veľký príjem antioxidantov. V strave sa nachádzajú v ovocí a v zelenej zelenine, a netreba zabúdať na aplikáciu produktov, ktoré obsahujú antioxidanty.

V produktoch BARBORA LORI nájdete veľmi veľa antioxidantov ako napríklad Vitamín E, Vitamín C, spomínaný Vitamín A, CO2 extrakt organické Granátové jablko, CO2 extrakt z Rozmarínu, Koenzým Q10 a ďalšie látky, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti.

Pozor aj keď v produkte Ultra hydratačný nočný krém s trojtým protivráskovým komplexom pre zrelšiu pokožku 45+ je použitý ten najjemnejší, ale účinný retinoid (retinylpalmitát), môže na citlivejšej pokožke spôsobiť podráždenie-začervenanie. Preto nie je tento krém vhodný pre citlivú pleť.

Vitamín A je mimoriadne citlivý na slnečné svetlo. Preto produkty s vitamínom A nie je vhodné používať na dennú starostlivosť ale LEN na nočnú starostlivosť. 

Tento vitamín som zahrnula do produktu až po 45 roku, pretože Vitamín A (Retinoidy) - SA NEDOPORUČUJE PRE TEHOTNÉ A DOJČIACE ŽENY! MÔŽE POŠKODIŤ NENARODENÉ DIEŤA!

Žijeme v dobe, keď žena môže otehotnieť aj v 40 rokoch a mám pocit, že ženy ktoré aplikujú rôzne aktívne látky v sérach krížom krážom pre "rýchlu krásu" nemajú dostatočné informácie o tom, čo vlastne používajú. Týmto som sa tomu chcela vyhnúť a hlavne som nechcela mať voči sebe a druhým nejaké výčitky a hlavne niekoho ohroziť. 

Ak máte menej ako 45 rokov a viete, že už nebudete tehotná, nemáte citlivú pokožku a veľké upchávajúce sa póry tak kľudne môžete používať aj tento produkt s týmto vitamínom :). 

 

Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori