Prečo je BARBORA LORI udržateľná značka?

Udržateľný spôsob života znamená správať sa tak, aby sme nežili na úkor budúcich generácií - našich potomkov. Aby tu zostala zachovaná príroda a mohli si jej krásu užívať a tešiť sa z nej aj budúce generácie (nie len ľudí). V aktuálnej situácii, keď sa planéta otepľuje rýchlejšie, ako sme predpokladali, počasie stráca svoj typický charakter a prírodné katastrofy naberajú na sile a dejú sa čoraz častejšie, je zmena nášho správania dôležitá až nevyhnutná.

Nemôžeme byť sebeckí a prehliadať túto kritickú situáciu. Každý jeden človek má svoju zodpovednosť voči prírode a celej našej domovine Zemi. Treba ju chrániť, pestovať ju, zveľaďovať a nechať ju nech pomáha nie len nám, ale aby pomáhala aj budúcim generáciám. Pretože aj keď ľudstvo je už mentálne veľmi vyspelé, nesmieme zabúdať odkiaľ pochádzame a z čoho je vytvorené naše DNA (rozhodne nie z plastov).

Tak, ako my potrebujeme prírodu (nenahovárajme si že nie), tak aj príroda potrebuje nás. Sme jeden kolobeh, ktorý sa vzájomne dopĺňa. Akurát, že príroda bez nás vie ďalej pokračovať a žiť, ale žiaľ my bez nej nie. A na toto ľudia zabudli. Zabudli odkiaľ pochádzajú, zabudli na spojenie s prírodou, ktoré má každý jeden človek, zabudli na dôležitosť vážiť si ju a pristupujú k nej bezohľadne

udržateľná značka prírodnej kozmetiky

 Ja som začala od seba.

Odhliadnuc od toho, že sa v osobnom živote za posledné roky snažím žiť ekologickejšie, tak ešte pred vytvorením prírodnej značky BARBORA LORI som vedela a bola pevne rozhodnutá, že ja nechcem bezohľadným spôsobom (tak ako to robia iné značky, spoločnosti) pristupovať k ekológií. Povedala som si, že aj keď nebudem mať také veľké zisky na rozdiel od iných spoločností, že určite budem používať viac peňazí na ekologické balenie, čo sa týka samotných produktov alebo balenie produktov na odoslanie. Budem sa chovať zodpovedne a hlavne nesebecky.

Celá značka Barbora Lori od prvotnej výroby cez zložky až po balenie produktov je prísne stanovená ekologickým spôsobom. 

Zložky v produktoch sú vybrané veľmi poctivo. Sú to tie najkvalitnejšie látky a pochádzajú z EÚ, teda neboli testované na zvieratách. Látky, ktoré boli možné dostať v organickej kvalite som zvolila hneď automaticky bez premýšľania. Všetky suroviny na výrobu pochádzajú od zodpovedného výrobcu, ktorý vlastní rôzne certifikáty kvality a ekológie. Pristupuje zodpovedne, či už k ľudskému zdraviu alebo k samotnej matke prírode. Ich palmový olej, z ktorého je vyrobená aj látka "cetearyl alcohol", ktorá sa nachadza aj v produktoch Barbora Lori pochádza z udržateľných a obnoviteľných zdrojov.

Ďalším bodom je ekologické balenie produktov do sklených tmavých nádob. Nechcela som používať plastové obaly, pretože aj keď odhliadnem od toho, že vylučujú do produktu mikroplasty a iné látky (čo je pre mňa tiež veľmi dôležitá vec, ktorou som sa riadila), tak keď som si predstavila to množstvo nádob, ktoré budem plniť a predávať, a vedela som, že nakoniec skončia všetky v koši, tak som bola hneď a rázne rozhodnutá, že toto určite nechcem. Preto som starostlivo vybrala sklenený obal, ktorý síce má plastové veko, ale je to malé percento z toho celkového množstva, čo sa ako nádoba vyhodí. Samozrejme nie som na 100 % spokojná ani s týmto obalom, čo sa týka plastového veka, ale žiaľ, ešte nevynašli sklenené veko na nádobku.

Sklo je ten najbezpečnejší a najčistejší obal, aký sa môže na kozmetiku alebo potravinu použiť. Problémom je, že je v prírode takmer nerozložiteľné. Preto Vás veľmi pekne prosím VYTRIEDTE túto nádobu a spodnú časť vyhoďte do skla. Myslime na prírodu a aj na nás. Na naše zdravie a hlavne na zdravie našich detí, vnúčat a pravnúčat. Viac o sklenenom obale nájdete v článku "Obal" v článku https://www.barboralori.sk/o-produktoch/obal/

Ďalší dôvod, prečo je značka Barbora Lori udržateľná je balenie produktov do kvalitnej, ekologickej a udržateľnej krabičky, ktorá je celá vyrobená z recyklovaného materiálu a znova sa dá 100 % recyklovať. Na výrobu papiera nebol použitý žiadny chlór a ani kyseliny, a teda je v súlade s prísnymi smernicami ekologickej značky „Blue Angel“, ktorého certifikáciu aj obsahuje. Obsahuje aj ďalšie certifikáty, ako FSC a ECO-FRIENDY

Certifikácia Blue Angel je označenie produktov, ktoré sú výlučne alebo aspoň z veľkej časti vytvorené z recyklovaných vlákien a stanovenými kritériami, ktoré sa týkajú kvalitatívnej triedy recyklovaného papieru a chemických látok.

Certifikácia FSC znamená, že drevo, z ktorého je papier vyrobený pochádza z certifikovaných lesov alebo spĺňa kritéria obnoviteľného reťazca.

Následne sú produkty balené do papierových krabíc s kartónovou a papierovou výplňou, ktorá je lepená papierovou páskou. Na výplň tiež používame papierové krabice, ktoré nám poslali dodávatelia, a ktoré rozrezávame, aby sa dali použiť ako výplň. Taktiež ako výplň používame všetky papierové materiály, ktoré nám ostali, či už papiere z etikiet alebo z iných zdrojov, aby sme čo najviac šetrili prírodu.

Potom sú balíčky odoslané dvoma spoločnosťami. Packeta a DPD (ekologická) kuriérska spoločnosť.

Packeta doručuje balíky na výdajné miesta a do Z-BOX, ktoré sú jednoznačne z hľadiska emisií ekologickejšie. Navyše Z-boxy sú napájané solárnymi panelmi a fungujú autonómne iba za potreby minima elektriny.

DPD spoločnosť začala ako prvá kuriérska spoločnosť na Slovensku využívať elektrické dodávky s nulovými emisiami CO2, a tým sa stala prvou spoločnosťou na Slovensku, ktorá nasadila vozidlá špeciálne vyrobené pre mestské doručovanie. Každým rokom kupujú nové elektrické autá a snažia sa čím dalej tým viac znížiť uhlíkovú stopu. Viac sa dočítaš tu: https://www.dpd.com/sk/sk/zodpovednost/zelene-dorucovanie/

Chcem, aby značka Barbora Lori "žila" v súlade s prírodou a nebola jej nič dlžná. 

Samozrejme, budem sa snažiť stále tento prístup zdokonaľovať, aby značka bola čoraz viac udržateľnejšou.

BARBORA LORI udržateľná značka ♥     

udržateľná značka prírodnej kozmetiky Barbora Lori

Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori