Komedogénne zložky v kozmetike, ktoré to sú a na akú pleť sú a nie sú vhodné?

 Komedogénne zložky v kozmetike alebo komedogenita trápi najmä problémovú, zmiešanú a mastnú pleť. Väčšina týchto pletí má totižto väčšie a rozšírené póry na pokožke. Nie vždy to však platí. Niektorá zmiešaná alebo mastná pokožka nemusí mať vôbec zväčšené póry a teda nemá žiadne problémy s ich upchávaním. Tí čo nemajú takéto problémy majú obrovskú výhodu, pretože nemusia riešiť výskyt čiernych bodiek a akné spôsobené komedogénnymi zložkami. Ak máte problém s upchávaním pórov na pokožke, tak tento článok je presne pre Vás :).

 

Čo znamená pojem komedogénny? 

Pojem „komedogénny“ je odvodený od slova komedóny – je to všeobecné označenie pre upchaté folikulárne otvory alebo v nedermatologickom žargóne upchaté póry. Otvorené komedóny (póry) sa bežne označujú ako čierne bodky – kde vystavenie kyslíku spôsobilo oxidáciu zachyteného keratinózneho obsahu, čo spôsobuje jeho stmavnutie – a biele bodky sú uzavreté komedóny (póry), kde sa maz a baktérie zachytávajú pod vrstvou kože. Komedogénná látka je teda taká, ktorá Vám upchá póry, z čoho následne vzniká akné.

Čo znamená komedogenita?

Komedogenita je termín, ktorý popisuje potenciál látky spôsobiť komedóny, čo je vedecký názov pre upchaté póry. 

Stupnica komedogenity hodnotí zložky od 0 (nekomedogénne) po 5 (veľmi komedogénne). Verejne zdieľané rebríčky komedogenity sú založené na údajoch vytvorených v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Odvtedy sa nekonali žiadne nové štúdie o komedogenite. Väčšina z týchto hodnotení bola odvodená z testovania na zvieratách, kde sú látky nanesené na vnútornej strane králičieho ucha. Používajú sa králiky, pretože ich pokožka je citlivejšia ako naša, a preto reaguje rýchlejšie.

Keďže nie sme králiky, tento test sa hodnotením komedogenity nevyrovná testom na ľudskej pokožkeako následne dokázali mnohé štúdie. Testy, ktoré boli vykonané na ľuďoch, mali veľmi malú veľkosť vzoriek a boli testované na koži chrbta a nôh a nie na ich tvári. Opäť to nie je presné znázornenie toho, ako by zložka reagovala v reálnom svete na pleti.

Komedogenne zlozky v kozmetike

Pravdou je, že hoci je komedogenita skutočná, v súčasnosti neexistuje žiadny hodnotiaci systém, ktorý by určil komedogenitu produktu alebo zložky. A pretože neexistuje žiadny stanovený zoznam komedogénnych zložiek od Food and Drug Administration (FDA Úrad pre kontrolu potravín a liečiv) alebo European Medicines Agency (EMA Európska lieková agentúra), výrobcovia kozmetiky sa môžu pohrať s tvrdeniami o nekomedogenite vo svojich produktoch.

Zložky sa v konečnom kozmetickom prípravku navzájom ovplyvňujú. To znamená, že ak sa v produkte nachádza jedna látka, ktorá je komedogénna neznamená to, že aj celý výsledný produkt bude komedogénny. Dokument z roku 2014 poznamenáva, že nemôžeme presne určiť informácie o komedogenite celkového zloženia, ak sa v nej nachádza komedogénna zložka. 

Koncentrácia látky v produkte

Ďalšou dôležitou vecou je koncentrácia. Niečo, čo sa považuje za veľmi komedogénne pri 100% koncentrácii, sa zvyčajne stáva oveľa menej pri 50% koncentrácii. Takže vo formuláciách sa stupnica komedogenity stáva ešte nižšou. Napríklad natretie hrubej vrstvy 100% kokosového oleja na tvári vám môže spôsobiť komedóny, ale 10% vo vašom hydratačnom kréme by malo malý, alebo skôr žiadny vplyv.

oleje v prírodnej kozmetike

Oleje

Na tom, ako konkrétny olej vplýva na našu pokožku, sa podieľa veľa faktorov. Neexistuje teda žiadny spôsob, ako urobiť „absolútnehodnotenie komedogenity produktu. Dokonca aj dermatológovia majú problém určiť, ako bude pokožka ľudí reagovať na rôzne látky. Faktom však je, že pleť každého človeka je iná, takže olej ovplyvní rôznych ľudí rôznymi spôsobmi.

Napríklad avokádový olej môže byť výživným olejom pre niektorých ľudí s mastnou pleťou, zatiaľ čo iní, ktorí majú tiež mastnú pleť, ho použijú a vznikne im akné!

Samozrejme, nie každý olej je vhodný pre každý typ pleti. Niektoré oleje sa vstrebávajú lepšie ako iné a niektoré obsahujú lepšie pomery určitých typov prospešných mastných kyselín, ktoré pleť náchylná na akné potrebuje. Len sa nemusíte nevyhnutne na 100% spoliehať na komedogénne hodnotenia, ktoré vám povedia, ktorej zložke sa vyhnúť a naopak, ktorú by ste mali používať. 

Stupnica komedogenity:

0 – Nie je pravdepodobné, že upcháva póry
1 – Nízka
2 – Stredne nízka
3 – Mierne
4 – pomerne vysoká
5 – Vysoká

Oleje

Slnečnicový olej – 0

Paradajkový olej – 1

Olej Tamanu - 2

Skvalán - 0

Olej zo semien granátového jablka - 1     

Olej z broskyňových jadier - 2

Neemový olej - 1

Makadamiový olej - 2

Sójový olej - 4

Moringový olej - 3

Olej z marhuľových jadier - 2

Cupuacu maslo – 4

Palmový olej - 4

Mandľový olej – 2

Kokosové maslo – 4

Gáfor – 2

Olej z marhuľových jadier – 2
Avokádový olej – 2
Ricínový olej – 1
Kakaové maslo –  4                                                                                                                             
Kokosový olej – 4
Kukuričný olej – 3
Bavlníkový olej – 3
Pupalkový olej – 2
Hroznový olej – 2
Olej z lieskových orieškov – 2
Konopný olej – 0
Minerálny olej – 0
Argánový olej – 0
Olivový olej – 2
Arašidový olej – 2
Petrolatum – 0
Svetlicový olej (Safflorový olej) – 0
Olej zo semien santalového dreva – 2
Sezamový olej – 2
Bambucké maslo – 0
Sójový olej – 3
Olej z pšeničných klíčkov – 5

 Alkoholy, estery a konzervanty

Butylene Glycol – 1
Cetearyl Alcohol – 2
Glycerin – 0
Glyceryl Stearate NSE – 1
Glyceryl Stearate SE – 3
Glyceryl caprylate – 1
Glyceryl-3-Diisostearate – 4
Isocetyl Stearate – 5
Isopropyl Alcohol – 0
Polyglyceryl-3-Diisostearate – 4
Propylene Glycol – 0
Propylene Glycol Monostearate – 4
Sorbitan Laurate – 1
Sorbitol – 0

Vosky

Včelí vosk – 2
Kandelilový vosk – 1
Karnaubský vosk – 1
Cerezínový vosk – 0
Jojobový olej – 2
Lanolín – 1
Sulfátovaný jojobový olej – 3

Rastlinné extrakty

Výťažok z rias (Algae Extract) – 5
Aloe Vera Gél – 0
Nechtík – 1
Karagénan – 5
Harmanček – 0
Extrakt z orecha čierneho – 0
Aloe lisované za studena – 0
Červené riasy – 5

Vitamíny a Antioxidanty

Kyselina askorbová (Vitamín C) – 0
Tocopherol (Vitamín E) – 2
Retinyl palmitát (Vitamín A) – 2
Panthenol (Vitamín B5)– 0
Beta karotén (Vitamín A) – 1
BHA kyseliny – 2

Zahusťovadlá, Emulgátory, Čistiace prostriedky, Minerály

Hydroxypropylcelulóza – 1
Kaolín – 0
Kremičitan horečnato-hlinitý – 0
Sorbitan Olivate – 3
Algin – 4
Chlorid draselný (Potassium Chloride) – 5
Chlorid sodný (Soľ) – 5
Stearan zinečnatý (Zinc Stearate) – 0

Pokožka s veľkými pórmi a s akné by mala používať látky s maximálnou hodnotou komedogenity 0-2. Pre ostatné typy pleti nie je stanovená hranica, nakoľko by Vám oleje nemali robiť žiadne problémy na pleti a teda si môžete vybrať olej ktorý chcete.

Väčšina prírodných látok nebýva komedogénnych narozdiel od syntetických látok. Napríklad také syntetické silikóny sa absolútne neodporúčajú pre pleť s rozšírenými pórmi. Takže pokiaľ budete uprednostňovať prírodnú kozmetiku a budete sa čiastočne držať aj stupnice komedogenity, nemali by ste mať problém s upchávaním pórov. Samozrejme ako bolo písané už vyššie, každá zložka reaguje inak na každej pleti. Takže treba len vyskúšať, čo Vám vyhovuje a naopak čo nevyhovuje.

Ak máte problém s upchávaním pórov a nechcete skúšať množstvo krémov, tak Vám doporučujeme naše krémy pre zmiešanú a mastnú pleť. Obsahujú naozaj veľmi ľahké oleje, ktoré neupchávajú póry. Aj keď sa v Ultra hydratačnom nočnom kréme pre zmiešanú a mastnú pleť nachádza CUPUACU MASLO, ktoré má hodnotenie komedogenity 4, tak celkové spojenie zložiek nevytvára komedogénny produkt. To znamená, že vôbec neupcháva póry, čo je potvrdené aj na mojej pleti😉.

Takže ako vidíte ani stupnica komedogenity nie je na 100% istota, že Vám produkt alebo látka nebudú robiť problémy na Vašej pleti. Zlatá stredná cesta je vyberať zložky, ktoré majú mieru komedogenity maximálne 2 a keď Vám nejaká látka bude robiť problémy, treba sa tej látke vyhnúť. :)

 

Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori