Čo je dvojité čistenie-double cleasing?

 Čistenie pleti je úplný základ v starostlivosť o pleť. Zbavuje pleť nečistôt a pripravuje ju na další krok v našej rutine. 

 Prvý známy recept na mydlo bol nájdený na starobabylonských hlinených nádobách z roku 2800 pred Kristom. Toto mydlo bolo vyrobené spojením oleja s dreveným popolom a vodou, a stalo sa očistnou metódou, ktorú používali starí Gréci, Egypťania a Rimania.

čistenie pleti

Odkiaľ pochádza dvojité čistenie (double cleasing)?

Koncept dvojitého čistenia vznikol v 14. storočí. Prišli s ním kórejské a japonské ženy, keď si chceli zmyť biely náter, ktorý nosili na svojich tvárach.

Čo je dvojité čistenie (double cleasing)?

Dvojité čistenie je presne to, ako to znie: čistenie pleti dvakrát. Spočíva v tom, že najprv sa odstráni (rozpustí) všetko, čo je na pokožke napríklad make-up, opaľovací krém, špina, mastnota a nánosy z dňa, a potom sa pokožka očistí druhýkrát, aby sa pokožka skutočne vyčistila.

Používa sa jeden produkt na olejovej báze, po ktorom nasleduje čistiaci produkt na vodnej báze (odporúčame mlieko namiesto gélu). Tento dvojkrokový proces zabezpečuje dôkladné umytie, ktoré zanechá pokožku čistú a pripravenú na zvyšok našej rutiny.

Táto metóda funguje tak, že jemne uvoľní póry na rozdiel od dráždivého peelingu. Je najvýhodnejšia pre tých, ktorí buď nosia make-up každý deň, alebo tých, ktorí bojujú s mastnou pleťou, bielymi bodkami a komedónnym akné. Dvojité čistenie (double cleasing) by tiež mali využívať ľudia žijúci v mestách, pretože sa tam nachádza zlá kvalita ovzdušia a vysoká úroveň znečistenia. Ľudia žijúci v mestách sú vystavení vyššiemu riziku upchatia pórov a dokonca predčasného starnutia, čo znamená, že je pre nich dvojité čistenie ideálna voľba. Táto metóda môže pomôcť uvoľniť póry a zabrániť budúcim vyrážkam.

Dvojité čistenie taktiež pomáha Vašej pokožke lepšie absorbovať aktívne zložky, čo znamená, že Vaša rutina funguje efektívnejšie a aktívne zložky v produktoch lepšie preniknú do pleti.

Dvojité čistenie pleti- double cleasing

Krok 1:

Prvým krokom je vyčistenie na báze oleja. Môžete použiť čistiaci olejový odličovač, balzam, krém alebo aj obyčajný olej, ktorý nájdete doma (napríklad Olivový olej). Oleje fungujú na princípe, že priťahujú ich podobné zloženie.  Priťahujú, rozpúšťajú a zachytávajú olej na povrchu pokožky, rovnako ako make-up, opaľovacie krémy, odolné rúže, základy na báze ťažkého oleja a vodeodolnú maskaru. 

Najskôr navlhčíme tampón vodou (bavlnený alebo vatový) a nanesieme naň olej na odlíčenie. Následne ním odstránime z tváre make-up a ostatné nečistoty. Odporúčame používať ekologickú variantu vatových tampónov a to bavlnené odličovacie tampóny z biobavlneného zamatu s froté stranou (znovu prateľné). Sada kozmetických tampónov z biobavlneného zamatu s froté stranou GOTS 

(Zaujímavosť)

Na výrobu 1 kg vatových jednorazových tampónov sa spotrebuje 20 000 litrov vody. Na výrobu jedného vatového tampónu sa minie približne 10 litrov vody. To je toľko, koľko priemerný človek vypije za 4 dni. Preto odporúčame bavlnené odličovacie tampóny, ktoré môžete oprať a znovu použiť.

Olejové čistenie je prospešné pre všetky typy pleti. Ľudia s mastnejším typom pleti môžu mať zmiešané pocity pri čistení olejom, ale ľudia s takouto pleťou, ktorí použili predčistiaci olej hlásili väčšiu pružnosť pokožky, znížený výskyt vyrážok a ich rýchlejšiu hojivosť. Dokazuje to, že použitie predčistiaceho oleja prospieva nie len zrelej, suchej, citlivej ale aj mastnej pleti.

Odlíčenie olejom

Krok 2:

Druhý krok čistenia pôsobí na exfoliáciu, vyhladenie, rozjasnenie či hydratáciu pleti. Dosiahnete ho pomocou gélu, peny alebo micelárnej vody na vodnej báze. My však namiesto týchto produktov odporúčame Čistiace mlieko na tvár . Mlieka sú omnoho jemnejšie a šetrnejšie k pokožke na rozdiel od gélov alebo čistiacej peny. 

čistiace mlieko

 Je potrebné dvojité čistenie (double cleasing)?

Potreba dvojitého čistenia závisí od mnohých rôznych faktorov. Napríklad typ pleti, životný štýl a spôsob, akým používate make-up alebo opaľovací krém. To všetko hrá úlohu, či je pre nás dvojité čistenie (double cleasing) tou pravou voľbou.

Dvojité čistenie môže byť cenným doplnkom k rutine starostlivosti o pleť, ale nie je všeobecne potrebné pre každý typ pleti. Mal by byť prispôsobený nášmu špecifickému typu pleti a návykom. Napríklad pre veľmi suchú pokožku alebo pokožku trpiacou ekzémom nemusí byť dvojité čistenie ideálnou voľbou. Preto je veľmi potrebné poznať našu pleť a dopriať jej to, čo jej vyhovuje. Pokiaľ viete, že Vám ráno stačí pleť opláchnuť len vodou a dočistiť tonikom, tak zostaňte pri Vašej rutine. Pri večernom odlíčení si zase môžete prispôsobiť dvojité čistenie (double cleasing) podľa seba. Prvý krok môžete ponechať, nakoľko prvý krok je odlíčenie olejovým produktom. Následne môžete v druhom kroku zmyť čistou vodou a dočistiť tonikom. Pokiaľ ale máte mastnejšiu pokožku, akné, čierne bodky alebo iné problémy s pleťou, tam voda stačiť bohužiaľ nebude a treba siahnuť aj po čistiacom produkte najideálnejšie po mlieku. 

 

Dermatológ 

„Dvojité čistenie zaisťuje, že vaša pleť je dôkladne čistá, vyzerá jasnejšie a žiarivejšie, s menším preťažením a vyrážkami."

 

Slovenská prírodná kozmetika Barbora Lori